Tipy na výlety po Broumovsku

Od kovářovic rodiny ze Šonova u Broumova

K putování jsme pro vás připravili mapu, v rámci map.cz, kterou si můžete prohlédnout tady. Postupně si projdeme místa na této mapě.

Bod č. 1
Kaplička nad Šonovem u Broumova
Tohle místo je naše srdcovka. Před nějakým časem jsme se u ní totiž brali. :-)
Kvůli tomu tam ale chodit nemusíte, to, proč vám ji radíme jako cíl procházky, je nádherný výhled na celý Šonov s kostelem sv. Markéty jako dominantou. V dálce se tyčí Broumovské skály a je tam pohádkový klid. Vysoké šumějící stromy, potůček a sama kaplička vypadá také moc pěkně.



Bod č. 2
Od kapličky můžete po lesní, zpočátku asfaltové cestě pokračovat vzhůru až ke křížku, který označuje místo sudetské šonovské tragédie. Kříž je vyjímečný také tím, že ho vyrobil a na svých zádech na dané místo donesl šonovský chartista Stanislav Pitaš, náš kamarád. Podrobnosti o tragédii, kterou křížek připomíná, se dočtete zde. Tohle místo nám připadá velmi důležité, neb Broumovsko zažilo těžkou historii a je dobré na ni pamatovat.

Bod č. 4
Podle naší mapy si můžete udělat cca 10 km dlouhý okruh po hranicích s Polskem a jít zpět do Šonova. Nezapomeňte odbočit u krmelce vlevo (na mapě jako bod č. 3). Vrátíte se horním Šonovem (odbočka do vsi je bod č. 7), kde rozhodně doporučujeme navštívit ovčí Biofarmu u Menčíků. Mají výborné sýry, jogurty, nebo také zmrzlinu (včetně pohárů) a dokonce i domácí bio zákusky. Vše je neskutečně dobré a můžete si před farmou chvíli posedět na lavičkách a poslouchat bečení oveček. Mimochodem ovečky, které jste možná cestou viděli na loukách, jsou právě z této farmy.

Bod č. 5
Naše kovárna
Od Menčíků dojdete z kopce k nám do kovárny. Manžel vám rád ukáže kovářské řemeslo, vstupné je dobrovolné. Bydlíme v typickém broumovském statku z roku 1830, který opravujeme. Kovárna se nachází na místě bývalých chlévů. Kování si můžete i vyzkoušet a máme tu malý obchůdek s kovanými výrobky. Volejte, prosím, alespoň den před vaší návštěvou.

Bod č. 6
Kousek nad kovárnou, na turistické značené trase, se nachází křížek, další svědek pohnuté sudetské historie, na kterém najdete výrazné stopy po kulkách. I odtamtud je nádherný výhled do širokého okolí a při dobré viditelnosti spatříte cestou dokonce i Krkonoše. I odtud se dá po žluté a pak po modré dojít na zmíněnou biofarmu, cesta vede krásnými loukami s pastvinami a modrá trasa nakonec lesem. Z modré se napojíte na cyklostezku, odbočka dolů do Šonova není značená, a doporučujeme si předem prostudovat mapu. Na naší mapě ji najdete pod bodem č. 7.

Bod č. 8
Další místo, které doporučujeme navštívit, je kostel sv. Markéty, který jakoby smířlivě shlížel na Šonov. Za přečtení stojí krátký článek o tomto kostelu: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/kostel-sv-markety-v-sonove. Od kostela je vidět až do Broumova na nedaleký broumovský klášter. V klášteře probíhají pravidelné prohlídky. Nezapomeňte se průvodkyně zeptat, zda v zahradách kláštera neprobíhá zrovna nějaká výstava, většinou bývají vskutku pěkné a zajímavé.

Bod č. 9
Na závěr musíme zmínit Broumovské skály. Jsou impozantní a ne tak známé jako Adršpach. No a nebyli bychom kovářovic rodina, kdybychom vás neposlali do Kovářovy rokle. Není vhodná pro fyzicky méně zdatné lidi, třeba má žena je kardiak, a zatím se tam neodvážila, ušla kousek, a vrátila se. Já jsem tam byl, a je to neskutečné místo, skalní masivy všude kolem a turistů jen po skrovnu. Pozor, v zimě to může dost klouzat. Více informací najdete třeba zde: http://bohemiaorientalis.cz/kovarova-rokle/.